Tökéletességről és önértékelésről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Mindannyiunkat elkap az érzés, hogy kiemelkedően teljesítsünk. Lehet, hogy egy új munkahely miatt. Vagy más lett a főnök. Esetleg csak meg szeretnénk mutatni, hogy milyen nagyszerűen tudjuk elvégezni a feladatokat. Tehát igyekszünk tökéletes eredményt nyújtani. A baj viszont az, hogy nem létezik tökéletesség.

Eljutunk a dolgunk 90%-os befejezettségéhez és megszállottan próbáljuk elérni a 100%-ot. De az az utolsó 10% több időbe kerül, mint az azelőtti 90. És nem is biztos, hogy mások értékelik ezt a plusz erőfeszítést. Pont ezért,

  • egy “nagyon jó” hamarabb kész van, mint egy “tökéletes”,
  • egy “nagyon jó” produktívvá tesz minket, míg a “tökéletes” megszállottá,
  • egy “nagyon jó” az ügyet szolgálja, míg a “tökéletes” a kétségbeesett bizonyítási vágyunkat.

Tehát egy “nagyon jó” jobb, mint egy “tökéletes.”


II. Egy idézet mástól

A magyar származású pszichológus és holokauszt túlélő Edith Eva Eger az önértékelésről:

“A tökéletességre törekvés az abban való hit, hogy valami elromlott — pontosabban te magad romlottál el. Ezért aztán a törött lényedet felcicomázod mindenféle diplomával, teljesítménnyel, elismeréssel, darab papírokkal, ám ezek közül egyik sem képes rendbe hozni azt, amiről te azt hiszed, hogy éppen rendbe hozod vele. Miközben az alacsony önértékelésem ellen próbáltam küzdeni, valójában éppen, hogy megerősítettem magamban az értéktelenségem érzését.”

Forrás: A döntés


III. Egy kérdés neked

Mások elismerését keresem, vagy a célom felé haladást?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Ryan Holiday: Az egyensúly a kulcs

Az egyensúly a kulcs mindenkinek szól, aki nyugalmat keres az életében. Ez a könyv összehangolja az elménket, lelkünket és a testünket. Ryan Holiday a sztoicizmus mellett a buddhizmus tanításait is felhasználja, miszerint ahhoz, hogy előre haladjunk, néha le kell lassítanunk. Mert ha ezt meg tudjuk tenni, ha ki tudjuk zárni a felesleges információkat az életünkből, ha csak a lényegre tudunk koncentrálni, akkor megtalálhatjuk az egyensúlyt. És ez az egyensúly bármin átsegíthet minket.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?