Tehetségről és erőfeszítésről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Nincs olyan, hogy született tehetség. Olyan van, hogy valaki fogékonyabb és jobb érzéke van bizonyos tevékenységekhez, de ettől még nem fog kitűnni a tömegből. Ehhez két dolog kell: kitartás és gyakorlás.

Úgy tudunk ámulni, mikor az olimpiát nézve látjuk milyen eredményeket érnek el az emberek. Hogy már szinte emberfeletti képességekről árulkodnak. Aztán egyből megfordul a fejünkben: “én biztos nem lennék erre képes.”

Azok az atléták és sportolók sem voltak képesek rá az elején. Hosszú út vezetett a sikerig. Mi hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról a több ezer óra gyakorlásról és edzésről, ami az ilyen emberek teljesítményei mögött van.

“Amikor minden tökéletes — írta Nietzsche —, senki sem teszi fel a kérdést, hogyan született ez a tökéletesség.” Inkább “úgy ünnepeljük, mintha valamiféle varázslat szülötte volna.”

Ez válik a mi kibúvónkká. Hogy meggyőzzük magunkat, miért nem tudjuk megcsinálni. Mert nem vagyunk hajlandóak annyi munkát és energiát belefektetni, mint a “varázslat szülöttei.”


II. Egy idézet mástól

Változási ügynök és vezérigazgató Chris Hirst a tehetségről:

“Más szavakkal: azok a hihetetlen, méltóságteljes lények, akik könnyedén az uszoda egyik végéből a másikba siklanak, semmilyen emberfeletti képességgel nem rendelkeznek. Azért ruházzuk fel őket mindenféle földöntúli képességgel, hogy kifogásokat találjunk magunknak arra, hogy mi miért nem vagyunk hajlandóak beletenni az erőfeszítést, ami őket a tökéletességnek erre a szintjére juttatta. Azt mondja, akár mi is lehetnénk ők, csak mi úgy döntöttünk, hogy nem leszünk. A “tehetséget” használjuk kifogásnak, hogy elfedjük vele, nem azt, hogy nem vagyunk rá képesek, hanem azt, hogy nem vagyunk hajlandóak rá.”

Forrás: Bullsh*t-mentes vezetés


III. Egy kérdés neked

Mivel győzöm meg magam, hogy nem vagyok valamire képes?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Kelly McGonigal: Akaraterő-ösztön

A kutató pszichológus sok tapasztalatot magába sűrítő kötetben adja közre az akaraterő témájának legfrissebb vizsgálati eredményeit és számos, a gyakorlatban bevált önkontroll-fejlesztő gyakorlatot. Segít abban is, hogy önismeretünkre és az önmagunkkal való együttérzésre támaszkodva kivédjük a csábításokat és felálljunk egy-egy botlás után.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?