Szemléletről és érzelmekről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Mikor a legendás japán kardvívó, Mijamoto Muszasi hatvanévesen papírra vetette a tudását, Az öt elem könyvében, feltette magának a kérdést, hogyan maradt veretlen egész életében? De nem tudta megválaszolni. “Győzelmeim talán velem született, természetes képességeimnek köszönhetőek.” Írja könyvében. “Talán annak, hogy sosem cselekedtem a természet törvényei ellen. Vagy talán annak, hogy a többi [harcművészeti iskola párviadali stratégiájának] elmélete, technikája volt hiányos.” Tehát nem tulajdonítja a sikerességét valami konkrét dolognak. Ugyanakkor, a könyv bevezetőjében összefoglalja az elveit, melyek közül az egyik így szól: “Fejlessz ki magadban olyan ítélőképességet, mellyel meglátod az igazságot!” De mi is az igazság?

Muszasi kétféle látásmódot különböztet meg: az érzékelést és a megfigyelést. Hogy mi a különbség a kettő között? Az érzékelő szem látja, hogy mi történik és hozzárendel valamit: féltékenység, nehézség, gyűlölet, félelem, irigység. A megfigyelő szem viszont csak azt látja, ami történik. Önmagában érzékeli a dolgokat és a történéseket. Ez az ítélőképesség, amivel megláthatjuk az igazságot. De hívhatjuk ezt a két látásmódot máshogy is: szubjektív és objektív szemlélet.


II. Egy idézet mástól

A görög történet és életrajzíró, Digenész Laertiosz Hérakleitoszt idézve a szubjektivitásról:

“[Hérakleitosz] Azt mondta, hogy a beképzeltség szent betegség, valamint hogy a látás megtéveszt.”

Forrás: A filozófiában jeleskedők élete és nézetei, 9.7.


III. Egy kérdés neked

A dolgokat önmagukban látom, vagy kiszínezik azokat az érzelmeim?


IV. Bónusz tartalom

Film:

A chicagói 7-ek tárgyalása

“Ami békés tüntetésnek indult, erőszakos rendőrségi összecsapásba torkollott. Ami utána következett, azt a történelem egyik leghírhedtebb pereként tartják számon.”

Elképesztő számomra, hogy ha az ember nem képes kezelni az érzéseit és az indulatait, akkor meddig fajulhatnak annak következményeképpen a dolgok. Pedig az érzelmeink kezelése az érzelmi intelligencia alapja és mégsem beszélünk róla, mégsem tanítják.

Ebben a filmben tökéletes bemutatják, hogy mi történik, ha egy korrupt, igazságtalan bíró miatt felgyülemlenek bennünk az érzelmek. Láthatjuk, hogy az egyes karakterek hogyan reagálnak az ilyen szituációkra. Bátran tudom ajánlani ezt a filmet!


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?