Sorsról és reményről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Mindannyiunkban megvan az a többre vágyó érzés, hogy többet vigyünk véghez, hogy több helyre jussunk el, hogy minél többet fejlődjünk. Folyton azon aggódunk, hogy nem a megfelelő helyen vagyunk és nem a megfelelő dolgot csináljuk. Hogy van valahol valami jobb, ahol nekünk kellene lennünk. Szinte mindig másra vágyunk. Ezen vágyakozásaink közepette pedig egy dologról feledkezünk meg: a jelenről.

Oka vannak annak, hogy az életben hol tartunk. Az ok pedig mi magunk vagyunk. Ezért ahelyett, hogy tétlenül álmodozunk a jövőnkről, miért nem…

  1. Koncentrálunk arra, amit most csinálunk,
  2. és használjuk fel a felesleges elmélkedésünk idejét arra, hogy hasznosan, tanulva, fejlődve töltsük ki azt?

Hiszen a jövőnk alakulása nem attól függ, hogy miként képzeljük el azt. Hanem attól, hogy a jelenben mit teszünk. Mert egyedül a jelenben történő döntéseink és cselekedeteink alakítják a jövőnket.

(Erről a témáról írtam egy kicsit hosszabb bejegyzést is.)


II. Egy idézet mástól

Amerikai önsegítő szerző és blogger, Mark Manson a reményről:

Amor fatin Nietzsche az élet feltétel nélküli elfogadását értette: a lentekkel és fentekkel, az értelmes célokkal és a céltalansággal egyetemben. Szeressük a fájdalmat, fogadjuk hálás szívvel szenvedéseinket – hirdette. Hidaljuk át a szakadékot vágyaink és a valóság között, arra vágyjunk, amit a valóság meg tud adni.

Mindet alapjában véve azt is jelentette, hogy ne reméljünk semmit. Maradjunk meg a jelenben, mivel a remény üres ígéret. Minden elmeszülemény velejéig elhibázott. A feltétel nélküli imádat ezért kártékony. Ne reménykedj nagyobb boldogságban! Ne remélj kevesebb szenvedést! […]

Reménykedj az itt és mostban! Reménykedj a minden pillanatban jelenlévő lehetőségek és elfojtások végtelenjében! Reménykedj a szabadsággal járó szenvedésben! A boldogságból fakadó fájdalomban. A tudatlanságot kísérő bölcsességben. Az alávetettségből születő erőben.

Azután pedig cselekedj mindennek ellenében!

Ez a kihívás a mi küldetésünk: reményvesztetten is tenni a dolgunk. Nem remélni a jobbat. Jobbá lenni. Ebben a pillanatban és a következőben. Aztán az utána és megint csak az utána következőben.”

Forrás: Egy kis remény egy elb*szott világban


III. Egy kérdés neked

A szabadidőmet túlzott elmélkedéssel töltöm ki, vagy tényleges tanulással, fejlődéssel?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Viktor Frankl: Az élet értelméről

Viktor E. Frankl pszichiáter, az auschwitzi koncentrációs tábor túlélése után sem hagyott fel a tevékenységeivel. Kifejlesztette a később világhírűvé vált terápiás módszerét, a logoterápiát, melynek középpontjában az élet alapvető értékei állnak. A könyv, a szerző három előadását foglalja össze, mely ezen módszer alapjául szolgál. Többek között a holokauszt idejéből vett saját történeteivel is szemlélteti, hogyan ad az ember értelmet az életének, a legkilátástalanabb helyzetekben is.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?