Objektivitásról és szubjektivitásról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Nincs olyan, hogy egy esemény pozitív vagy negatív, jó vagy rossz, örömteli vagy szomorú. Az események megtörténnek és pont. Ez az objektív nézet. Ezután jövünk mi a képbe, ahogyan felfogjuk magát az eseményt. Mi alakítjuk ezeket a történéseket pozitívvá vagy negatívvá. Tőlünk függ, melyik oldalát nézzük a dolgoknak. A kellemes pillanatokat könnyű megélni. De a nehéz pillanatoknak sem kéne nehéznek lenniük. Ugyanis, ha kellő objektivitással nézzük mi is a minket ért eseményeket, akkor rájövünk, hogy mennyi mindent tudunk tanulni az úgymond “negatív” történésekből.


II. Egy idézet mástól

“Pusztán az, hogy az agyad szerint valami szörnyű, áldatlan, nem terv szerint való vagy másképpen negatív, nem jelenti azt, hogy ezt el is kell hinned. Az, hogy mások szerint valami reménytelen, őrültség vagy lőttek neki, nem jelenti, hogy így is van. Mi döntjük el milyen narratívát építünk fel köré. Vagy hogy egyáltalán felépítünk-e valamit. […]

Nélkülünk nem létezik jó vagy rossz, csakis percepció. Van az esemény önmagában véve és a történet, amelyet megalkottunk arról, hogy mit jelent számunkra.”
– Ryan Holiday: Az akadály maga az út


III. Egy kérdés neked

Mikor következő alkalommal küszködsz nehézségekkel, tedd fel magadnak a kérdést:

Valóban ez az esemény állít akadályt elém, vagy én magam vagyok az akadály?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Matt Haig: The Midnight Library: A Novel

Ritkán olvasok regényeket, de ezt megéri elolvasni. Sajnos csak angol nyelven van, de nem hagyhatom ki. Egy nő úgy dönt, hogy véget vet az életének, de mielőtt ténylegesen meghalna, kap egy lehetőséget. Pontosabban, nem is egy, hanem végtelen lehetőséget. Betekintést nyerhet azokba az életekbe, amiket akkor élt volna, ha a múltban más döntéseket hoz, mint a jelenlegi életében. Egy elképesztő utazásra invitál minket a szerző ezzel a regénnyel. Nemcsak, hogy beszippant minket a történet, de telis tele van rengeteg tanulsággal az életről, a lehetőségekről és arról hogy mennyire alá tudjuk becsülni önmagunkat. Ezért is érzem úgy, hogy beleillik az általunk vitatott a témákba.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?