Nyugodtságról és megbocsátásról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Mind fel tudjuk húzni magunkat, mikor valaki szabálytalankodik előttünk az úton. Vagy mikor feszültek vagyunk és lényegében mindegy, hogy mit mond nekünk a párunk, a barátunk vagy a családtagunk, attól csak még idegesebbek leszünk. Vannak időszakok, mikor elveszítjük a kontrollt magunk felett. De ezt mi természetesnek vesszük és miután ez az időszak lezárult, könnyedén megbocsátunk magunknak. Viszont mi történik akkor, mikor valamelyik szerettünknek van ilyen időszaka? Neki is ugyanolyan könnyen megbocsátunk, mint önmagunknak? Vagy hagyjuk, hogy eluralkodjanak felettünk az érzéseink és olyat vágjunk a másik fejéhez, amit később megbánunk? Hajlamosak vagyunk annyira felszínessé tenni az életünket, hogy mindig azt hisszük, mi vagyunk a középpontban. Elfelejtjük beleképzelni magunkat a másik helyébe. Pedig, ha mi lennénk az ő helyében, mire várnánk? Támogatásra, vagy visszavágásra?


II. Egy idézet mástól

“Ha más botlásán megütközöl, tüstént változtass irányt és gondold meg, milyen hasonló hibát követsz el. Nem tartod-e jónak te is a pénzt vagy az élvezetet, vagy a hiú hírnevet és más effélét? Mihelyt erre figyelsz, haragod gyorsan elpárolog, különösen, ha az is eszedbe jut, hogy embertársad kényszer alatt cselekszik. Mert mit csináljon? Vagy, ha teheted, szabadítsd fel őt e kényszer alól.”
– Marcus Aurelius: Elmélkedések


III. Egy kérdés neked

Kinek a megbocsátására van szükséged? És kinek tartozol te megbocsátással?


IV. Bónusz tartalom

Sorozat

Headspace – Útmutató a meditációhoz

Nem egyszerű spirituális dolgokról beszélni, mert szerintem ez egy szörnyen személyes téma. Viszont ez a sorozat nagyon szépen szemlélteti velünk a meditáció előnyeit nem csak ránk nézve, hanem a kapcsolatainkra is. A teljesen ésszerű magyarázatok és gondolatmenetek után még különböző kutatások eredményeivel is alátámasztják a meditáció élettani hatásait. Én is ezzel a sorozattal tértem vissza a mindennapos meditációimhoz. De ha nem is szeretnénk meditálni, már csak a bölcsességek miatt is érdemes belenézni. Spoiler: meditálni jó.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?