Motivációról és cselekvésről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Tavaly tartottam egy szokásépítő kurzust néhány résztvevőnek. Az elméleti anyag után hetente konzultáltam mindenkivel, hogy segítsem az előrehaladásukat. Általában teljesen különböző elakadások voltak résztvevőnként, viszont egy dolog mindenkinél előfordult: gyakran nem érezték a motivációt, hogy elkezdjék a kiválasztott szokásukat.

Valahogy mindig arra várunk, hogy megjöjjön az isteni szikra és hatalmas lendülettel meg kedvvel vágjunk neki a nagyobb erőfeszítést igénylő dolgoknak. Mikor tipikusan arra várunk az ágyban fekve, hogy megjöjjön a motivációnk. De az nem így működik. A cselekvés szüli a motivációt. Nem fordítva.

Ha képesek vagyunk a kedvtelenségünk ellenére is, elsőre rossz szájízzel nekikezdeni bárminek, ami ránk vár, azt fogjuk észrevenni, hogy mikor már percek óta benne vagyunk… nem tudnánk abbahagyni. Hiszen a cselekvésünk megadta a lendületet. A lendület motivációt szül. A motiváció pedig fenntartja a lendületet. Így tehát hiába várjuk, hogy megjöjjön a motiváció. Tennünk kell érte.


II. Egy idézet mástól

Amerikai író, Joyce Carol Oates a cselekvést követő motivációról:

“Könyörtelennek kell lennünk a “hangulatunkkal” szemben. Bizonyos értelemben az írás [vagy bármilyen más tevékenység] megteremti a hangulatot. […] Kényszerítettem magamat, hogy akkor kezdjek el írni, mikor teljesen ki voltam merülve, mikor lelkemet nem éreztem vastagabbnak egy kártyánál, mikor úgy tűnt, semmit nem tudnék még öt percig elviselni […] és valahogy mégis, az írás mindent megváltoztat.”

Forrás: The Paris Review


III. Egy kérdés neked

Mit halogatok már jó ideje, mert nincs hozzá kedvem?


IV. Bónusz tartalom

Szokásépítés kurzus

A szokásépítés kurzus februártól ismét megnyílik. Ha mindig szeretted volna rendbe tenni a hétköznapjaidat, akkor ez neked is szól. A kurzus során az elméleti anyagot követően heti rendszerességgel beszélünk 1/1 és csoportos hívásokban a kurzus többi résztvevőjével is. A kurzus célja, hogy egymást segítve minden résztvevő megismerje milyen kialakítani, fenntartani és formálni egy szokást. Végső soron azt szeretném elérni, hogy a kurzus befejeztével és a szerzett tapasztalatokkal a későbbiekben bármilyen szokást képes legyél felépíteni: hogy tudd mi az, amin elcsúszott a dolog; hogyan tudod formálni a szokásod, hogy ne ess ugyanabba a hibába. És hogy miként változtatnak meg téged, mint embert az új, választott szokásaid.

Ha ez felkeltette az érdeklődésed, akkor ide kattintva tudsz róla többet olvasni.

Ha pedig bármilyen kérdésed merült volna fel nyugodtan írj rám Instagram-on, Facebook-on, vagy csak válaszolj erre az emailre.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?