A legjobb könyvek, amiket 2021-ben olvastam

A 2021-es évem mindössze néhány könyvben.

Göblyös G. István · SZOKÁSOK

Olvasni sok okból kifolyólag lehet. Önfejlesztés céljából. Szórakozás miatt. Hogy megértsük a világot, amiben élünk. Hogy jobban megértsük magunkat ebben a világban. De egy dolog biztos: az olvasásnak nem szabad kényszernek lennie.

Az idén viszonylag sok könyv fordult meg a kezemben. Voltak köztük lebilincselők és unalmasak, szórakoztatók és szárazok. Ezért itt igyekeztem csak azokat kiválasztani, amik a legnagyobb hatással voltak rám az évben. Amiket mindenkinek ajánlanék, ha egy beszélgetés ilyen téma felé kanyarodna.

Seneca: Erkölcsi levelek

Az első században élt római államférfi, író és sztoikus filozófus, Seneca leveleinek gyűjteménye, melyet az unokaöccsének küldött. Az idősebb és tapasztaltabb Seneca szerette volna segíteni rokona fejlődését. Az Erkölcsi levelekben számos tanácsot ad neki, az idő értékéről, az olvasásról, a halálról, a magányról, az örökkévalóságról, a sorsról, a filozófiáról és megannyi az élethez fontos dologról. A filozófiát nem mint elmélkedési formaként emlegeti, hanem mint ami a cselekvésben nyilvánul meg.

“A filozófia nem a tömegnek szánt művészet, s nem alkalmas a hencegésre. Nem a szavakban, hanem a cselekedetekben mutatkozik meg. Nem arra szolgál, hogy valamilyen kellemes szórakozással teljen el a nap, s hogy nyugodt pillanatainkban elűzzük az unalmat: szellemünket formálja és alakítja, az életünket rendezi, a cselekedeteinket irányítja, megmutatja, hogy mit kell cselekednünk és mit kell kikerülnünk, ott ül a kormánynál és a hullámok veszélyein át irányítja hajónkat. Nélküle senki sem tud aggodalom nélkül, nyugodtan élni. Minden egyes órában számtalan helyzet adódik, amelyekben olyan tanácsra van szükség, hogy azt csak a filozófiától kérhetjük.”

Edith Eva Eger: A döntés

Hogyan képes átvészelni a koncentrációs tábor borzalmait egy 16 éves lány? Milyen lelki sérüléseket hagy az emberben egy ilyen tapasztalat? De ami fontosabb kérdés: hogyan őrzi meg valaki ez idő alatt a reményt? Az élni akarást? A másokon való segítés vágyát? Dr. Eger végigkísér minket az élete legnehezebb pillanatain, betekintést nyújt az elméjébe, a lelki blokkjaiba. Abba a folyamatba, ami miatt nem adta fel, és az életét arra szentelte, hogy pszichológusként másoknak segítsen. Ez a könyv elképesztő mélységekben írja le az emberi érzelmi folyamatokat, azok nehézségeit, a döntési lehetőséget és az emberi szabadságot.

“Minden pillanat magában rejti a döntés lehetőségét. Nem számít, mennyire csalódást okozó, unalmas, korlátozó, fájdalmas vagy nyomasztó legyen is a tapasztalatunk, mindenkor eldönthetjük, hogyan reagáljunk rá.”

Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Hogyan vagyunk képesek az élet nehézségeire lehetőségként tekinteni a saját fejlődésünkre? Ryan Holiday a való életből vett példákból szűri ki az ókori sztoikus filozófia bölcsességeit. Három részre bontja a könyvét, melyben beszél a percepcióról, a cselekvésről és az akaratról, amik a sztoicizmus alapkövei. Tehát nem csak arról esik szó, hogyan tudjuk másképp felfogni az élet eseményeit, de arról is, hogyan tudunk ezekkel az új perspektívákkal összhangban cselekedni, hogy egy jobb életet éljünk.

“A problémák ritkán olyan súlyosak, mint gondoljuk — vagy inkább pontosan olyan súlyosak, mint gondoljuk.

Hatalmas előrelépés, ha felismeri az ember, hogy a legrosszabb dolog, ami történhet, nem az esemény, hanem ha annak hatására elveszti a fejét. Akkor ugyanis már két problémája van. (Az egyik szükségtelen, és nem kellene szükségképpen következnie a másikból.)”

Még több

Nyilván nem tudok csak három könyvet itt hagyni. Ennél sokkal több volt rám nagy hatással. Az alábbi könyvek közül bármelyiket vesszük a kezünkbe, nem fogunk csalódni.

  • Viktor E. Frankl: Az élet értelméről
  • Ryan Holiday: Az ego az ellenség
  • Matthew McConaughey: Zöldlámpa
  • Ichiro Kishimi, Fumitake Koga: Vállald fel bátran önmagad
  • Yuval Noah Harari: Sapiens
  • Mark Manson: A lesz*rom rafinált művészete
  • Marcus Aurelius: Elmélkedések
  • Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész!

Rengeteg új tudással és nézőponttal zárom ezt az évet, amik nagy részét a fent említett könyveknek köszönhetem. Izgatottan várom miket tartogat 2022 olvasás és tapasztalatok terén. Boldog Új Évet!


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattakMi a véleményed erről?