Közösségről és segítésről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Az ember társas lény. Ez talán nem meglepő senkinek. Viszont azok a szoros kapcsolatok, csoportok, törzsek, amik egykor jelen voltak őseink idejében, mára teljesen más alakot öltöttek. Akkor egymástól függtek az emberek és mások segítése volt a kulcs a túléléshez. Ekkor érezték az emberek hasznosnak magukat. Ma viszont képesek vagyunk napokat, heteket, hónapokat vagy akár éveket is úgy eltölteni az életünkből, hogy semmivel nem járulunk hozzá embertársaink segítéséhez. Pedig akkor érezzük magunkat boldogabbnak és hasznosnak a társadalomra nézve, mikor nem csak önmagunkon segítünk, hanem másokon is. Elvégre ez lenne mindannyiunk feladata az életben. Ha csak egy kicsivel is, de jobb állapotban hátrahagyni a világot magunk mögött, mint ahogy azt találtuk.


II. Egy idézet mástól

“Reggel, ha nehezedre esik a felkelés, gondolj tüstént rá: “Arra ébredek, hogy emberhez méltóan munkálkodjam. Rosszul esnék-e annak végzésére indulnom, amiért születtem, aminek kedvéért a világra jöttem? Vagy arra rendeltettem-e, hogy párnámon heverészve melengessem magam? – Mindenesetre ez élvezetesebb! – De hát élvezetre születtél-e? Általában tétlenségre-e, vagy tevékenységre? Nem látod-e, hogy a növények, a verebek, a hangyák, a pókok, a méhek megteszik a magukét, és a maguk részével hozzájárulnak a világ harmóniájához? S te nem akarsz emberi kötelességeidnek eleget tenni? Nem sietsz a természetedtől kijelölt cél felé?”
– Marcus Aurelius: Elmélkedések 5.1


III. Egy kérdés neked

Hogyan segítek másokon a jelenlegi tevékenységeimmel?


IV. Bónusz tartalom

Dokumentumfilm:

A bolygónk jövőjének tudománya

Az egyetlen lakóhelyünk sokkal nagyobb bajban van, mint azt gondolnánk. David Attenborough szembesít bennünket, hogy miként jutottunk el addig a pontig mind a pusztítással, mind pedig az átgondolatlan cselekvéseinkkel, hogy visszafordíthatatlan károkat okoztunk az otthonunknak. De van jó hír is, mivel megoldásokat is ajánl nekünk az angol természettudós.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?