Pszichológia könyvek


Angela Duckworth: Grit

Mi a különbség a tehetség és a kitartás között? A számos tanulmányt felölelő könyv szembesít bennünket, hogyan vezet a sikerhez a kitartás és a lelkesedés. Szó esik az úgynevezett grit fejlesztéséről magunkban és másokban is.

Mark Manson: Egy kis remény egy elb*szott világban

Egy kis ízelítő a filozófiába és mind az individuál pszichológiába, mind pedig a szociológiába. Ezek a szavak ne rettentsenek el, a könyv hétköznapi példákon keresztül mutatja be az egyes jelenségeket, melyek bennünk játszódnak le. Szerintem egy nagyszerű ugródeszka ez, hogy jobban megértsük az elménk működését, a vágyakozást és a reménykedést.

Ryan Holiday: Az ego az ellenség

“[Az ego] … Az alkalmazkodóképesség, az ambíció és a siker ellensége. Mert amikor 160-nal száguldasz egy szabálytalanul előző kocsi után, hogy durvaságokat vághass a fejéhez, amikor összeveszel a legjobb barátoddal semmiségeken, amikor nem hívsz fel valakit, akit szeretsz, mert arra vársz, hogy ő hívjon fel – az egód játszik veled.”

Ryan Holiday könyve megdöbbentően nyitja fel a szemünket arról a dologról, ami megannyi problémát, stresszt és veszekedést szül a mindennapokban. Azt hinnénk tisztában vagyunk, mikor uralkodik el rajtunk az egónk, de ezután a könyv után garantálom, hogy teljesen másképp fogunk erről gondolkozni.

Kelly McGonigal: Akaraterő-ösztön

A kutató pszichológus sok tapasztalatot magába sűrítő kötetben adja közre az akaraterő témájának legfrissebb vizsgálati eredményeit és számos, a gyakorlatban bevált önkontroll-fejlesztő gyakorlatot. Segít abban is, hogy önismeretünkre és az önmagunkkal való együttérzésre támaszkodva kivédjük a csábításokat és felálljunk egy-egy botlás után.

Yuval Noah Harari: Homo Deus

Elképesztő hova jutott az emberiség az elmúlt 100 évben. De hol van a határ? Vagy van egyáltalán? Mikor jut el az emberiség egy olyan szintre, mikor megszűnik az emberi mivolt? És mégis hogyan hat ez ránk és a társadalomra nézve? Elgondolkodtató, mélyreható és provokatív írás.