Könyvek az írásról


Stephen King: Az írásról

Egyben memoár és írói gyorstalpapó. Stephen King az életének azon részeit meséli el, melyek kulcsfontosságúak voltak abban, hogy végül íróvá váljon. Megmutatja, mennyi kudarccal és elutásítással jár ez a szakma, majd pedig megosztja velünk a módszereit, miért és hogyan szokta írni a regényeit.

Steven Pressfield: A művészet háborúja

Egy egyszerű, rövid és lényegre törő könyv, ami szembesít minket, hogy miért halogatunk mindent az életben. Megnevezi az ellenállásnak becézett démonunkat és rávilágit, hogy milyen formában mutatkozik meg a hétköznapok során. Azok a tevékenységek, amikről azt hittük, hogy segítik a célunk elérését, nagy részük igazából csak hátráltatja azt, ezáltal tovább halogatjuk a teendőinket. Egy igazi inspiráló olvasmány. Mindenkinek ajánlom, aki nehezen tudja rávenni magát valami nagyobb projekt elvégzésére.

William Zinsser: On Writing Well

Habár angol nyelvű könyv, mégis rengeteg hasznos tanács van benne, ami az ismeretterjesztő könyvek írására vonatkozik. Egészen a környezet leírásától kezdve, a hangulat megteremtésén át, a sportokig, rengeteg témát taglal a könyv szerzője.

Matthew Dicks: Storyworthy

Ha valaki szeretné megtanulni a történetmesélés titkait, akkor ezt a könyvet nagyon ajánlom. Ugyanis a szerző, az igazán kiemelkedő történetek felépítését veszi végig, minden apró részletet megemlítve, amire figyelnünk kell. Kedvenc idézetem a könyvből: “Mondd el a tényeket és én megtanulom azokat. Mondd el az igazságot és én elhiszem neked. De mondj nekem egy történetet és az életem végéig a szívemben fogom hordozni azt.”