Filozófia könyvek


Seneca: Erkölcsi levelek

Milyen tanácsokat adhat egy filozófus az unokaöccsének? A könyv az első században élt Seneca által az unokaöccsének küldött leveleit fűzi össze. Rövid történetek, gondolatmenetek, példák, bölcsességek tárháza ez a kötet. Seneca, mint sztoikus filozófus számos életleckével és jótanáccsal látja el a rokonát, ami bölcsességből mi is falatozhatunk.

Marcus Aurelius: Elmélkedések

Elképesztő mennyiségű bölcsesség van belesűrítve ebbe a könyvbe, aminek a gondolatai 2000 éve fogalmazódtak meg egy emberben, és amik még ma is aktuálisak. Ez az ember pedig az akkori világ legnagyobb birodalmának császára volt. Marcus Aurelius Elmélkedései azért különleges mű, mert nem közönségnek íródott. Ezek az egykori császár önmagának írt naplóbejegyzései. A sztoicizmus egyik legmeghatározóbb alakjaként olvashatjuk, ahogy önmagát emlékezteti, hogy segítse a közösséget, legyen objektív és ne vakítsa el az ego vagy a hírnév.

Ryan Holiday: Az akadály maga az út

Hogyan tekintsünk az élet nehézségeire lehetőségként arra, hogy fejlődjünk. Miként formálhatjuk a problémákat az előnyeinkre. Ryan Holiday nagyszerűen szemlélteti velünk a sztoikus felfogásával megvilágított élet lehetőségeit, hogy miként éljünk tudatosabban.

Ichiro Kishimi, Fumitake Koga: Vállald fel bátran önmagad

Egy fiatal és egy filozófus párbeszéde kapcsán ismerkedhetünk meg az adleri pszichológia – individuálpszichológia – alapvető tanításaival és irányelveivel. A hétköznapi gondolkodásmódnak teljesen ellentmondó, más megközelítés lehengerlően jól van elmagyarázva a mindennapi példákkal való szemléltetéssel és a kitalált karakterek között felmerülő kérdések megválaszolásával.

Lao-ce: Tao te King

Imádom az ilyen rövid könyveket. Nem azért mert rövid, hanem mert nagyon át kell rágni, mire megértjük az egészet. A filozófiai taoizmus megalapozójának tartott Lao-ce tömör összegzése ez a taoizmus szerinti élet tanításairól. Rendkívül agymozgató és elgondolkodtató olvasmány.

Greg McKeown: Lényeglátás

A minimalista felfogást beleültetve a hétköznapokba, sokkal többet tudunk elérni. Ezen gondolat köré épült a könyv, mely azt taglalja, miként leszünk hatékonyabbak és kiemelkedőbbek, ha az energiánkat egy helyre összpontosítjuk, nem pedig szétoszlatjuk mindenfelé.

Pema Chödrön: Amikor minden darabokra hullik

Az amerikai buddhista szerzetesnő az előadásaiban elhangzott bölcsességeit gyűjti össze ebben a könyvben. Szó esik a bátorságról, félelemről, kapcsolatokról, meditálásról, szokásokról, nehézségekről. Minden témára kapunk egy magyarázatot, ami egy új irányból közelíti meg az élet azon dolgait, amikről a hétköznapokban nagyon keveset beszélünk.

Ryan Holiday: Az egyensúly a kulcs

A szerző többnyire ismert – és nem annyira ismert – emberek életéből ragad ki időszakokat, elemezve és lebontva azokat, hogy megmutassa, miként tudták megőrizni az egyensúlyt. A könyv az elme, a lélek és a test egyensúlyát taglalja. Számomra zseniális, hogy nincs konkrét utasítás a könyvben, mégis úgy vannak vezetve a történetek, hogy minden fejezet végén magunk is rájövünk az adott egyensúly nyitjára.

Viktor E. Frankl: Az élet értelméről

Viktor E. Frankl pszichiáter, az auschwitzi koncentrációs tábor túlélése után sem hagyott fel a tevékenységeivel. Kifejlesztette a később világhírűvé vált terápiás módszerét, a logoterápiát, melynek középpontjában az élet alapvető értékei állnak. A könyv, a szerző három előadását foglalja össze, mely ezen módszer alapjául szolgál. Többek között a holokauszt idejéből vett saját történeteivel is szemlélteti, hogyan ad az ember értelmet az életének, a legkilátástalanabb helyzetekben is.

William B. Iverne: A Guide to the Good Life

Hétköznapi kontextusban ismerhetjük meg a több ezer éves sztoicizmus tanításait. Szó esik a boldogságról, értékrendről és kapcsolatokról is, többek között. Nagyon jól vannak szemléltetve a tanácsok és az elvek, amiket akár a könyv olvasása közben is beleültethetünk már az életünkbe.

Ryan Holiday: Sztoikus nyugalmat a mindennapokra!

Csak egy oldal egy nap. Nem kell könyvmolyokká válnunk, ha szeretnénk egy kis filozófiát a mindennapjainkba. Ryan Holiday ezen könyve ugyanis pont ezzel a szándékkal íródott. A sztoicizmus tanításai egyszerűen megfogalmazva, melyből naponta elég csak egy oldalt olvasnunk. Minden nap egy ókori filozófustól való idézet és annak értelmezése a 21. században.

Mark Manson: A “lesz*rom” rafinált művészete

Igazi filozófia a 21. századra. Baráti nyitottsággal és szókimondással szemléltet minket a szerző azzal, hogy mennyire nem tudunk élni. Ami a legcsúnyább pedig, hogy igaza is van. De a saját sztoriairól is lerántja a leplet. Olyanokról, amelyeket mi talán el sem mernénk mondani másoknak. Egyszerűen magyarázza el nekünk több filozófia tanításait, hétköznapi példákkal úgy, hogy fel sem tűnik nekünk, hogy ebben a könyvben filozófiáról lenne szó. Érdekes, elgondolkodtató és biztosan nem egy átlagos olvasmány.