Jóról és rosszról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Valahogy mind az igazságot keressük az életben. Mi az, ami előrébb visz? Mi az, amitől jobb kedvem lesz? Mi az, ami igaz és jó? És mi az, ami álszent és rossz?

Az igazság az, hogy a psziché és a filozófia világában — mikor azzal foglalkozunk, hogyan éljünk könnyebben és jobban — nincs kollektív igazság. Kereshetjük a módszereket, hogy a mások által kitalált stratégiákkal igyekezzünk javítani az életminőségünkön: “Gazdagodj meg ezzel az 5 lépéssel!” “Szabadulj meg a stressztől egyszer és mindörökre!” “Fogyj le úgy 20 kilót, hogy semmin sem változtatsz!”

Ezek mind vélemények. Más emberek tapasztalatai (legalábbis jobb esetben) és a sok próbálkozásból kiszűrt tanulságok. De ez azt jelenti, hogy neki ez vált be. Ugyanakkor semmi garancia nincs, hogy neked is ez fog. Próbálkoznunk kell mi működik nekünk és mi nem. Más emberek véleményei és tapasztalatai inspirációként működnek, mintsem pontos útmutatóként.

Ezt tartsuk észben. A változást nem más fogja a kezünkbe adni. Azért tennünk kell. Nincs jó és nincs rossz módszer. Befektetett munka van és be nem fektetett munka.


II. Egy idézet mástól

Pema Chödrön amerikai tibeti buddhista a jó és rossz szubjektív megítéléséről:

“Egyszer olvastam egy házaspárról, akiknek egyetlen fiuk volt. A nincstelen emberek szemük fényétől remélték a helyzet javulását. Aztán egy napon a fiút levetette a lova, és nyomorék lett. Úgy tűnt, ennél nagyobb szerencsétlenség nem is sújthatta volna a családot. Két héttel később hadsereg szállt meg a faluban, és magával vitte az összes erős, egészséges, hadra fogható férfit. A nyomorék fiatalember azonban hátramaradt, és segített a családjának. Ilyen az élet. Semmit sem tudunk. Jóról és rosszról beszélünk, de valójában sötétben tapogatózunk.”

Forrás: Amikor minden darabokra hullik


III. Egy kérdés neked

Csak beszélek arról, hogy min kéne változtatnom, vagy teszek is érte?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Austin Kleon: Lopj úgy, mint egy művész!

Nem nekünk kell feltalálni a spanyolviaszt. Ez a lényege a könyvnek. Alapvetően ma már nehezen lehet olyat kitalálni, ami előttünk nem járt volna más fejében is. Viszont az ötleteket ne csak pusztán másoljuk le a példaképeinkről, hanem másoljuk le a gondolkodásmódot mögötte. Erre vezet rá minket a szerző egyszerűen és lényegre törően.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?