Jellemről és választásról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Minden nap minden pillanatában meg kell hoznunk a döntést: hogyan fogok reagálni erre? Milyen jellemmel, hanggal válaszolok erre az ingerre? Két lehetőség közül választhatunk: (1) mikor az önös érdekek vezérelnek, és (2) mikor az önzetlen érdekek. Ha úgy szeretnénk válaszolni, hogy mindenképp mi jöjjünk ki jól mindenből, hogy többnek lássanak minket, úgymond hogy megmondjuk a “tutit”, akkor azok önös érdekek. Mikor viszont az igazságra törekszünk, függetlenül attól, hogy nekünk van-e igazunk, akkor máris valami jobb felé vettük az irányt.

A legnagyobb küzdelmet mindig önmagunk ellen vívjuk. A becsvágyó, ambiciózus, nagyra vágyó, egoval elárasztott énünkkel szemben, amely gyakran nyomja el az igazságos, önzetlen, segítő énünket. Olykor be kell ismernünk, hogy tévedünk, hogy nem volt igazunk, hogy benéztük a dolgokat. Ehhez sokkal nagyobb bátorság kell, mint egyből visszavágni és fennhangon védeni a szavunkat, nehogy megsérüljön a belső lelki világunk. De pont ezzel a viselkedéssel döntjük le a falait.

Néha hülyének fognak nézni minket, máskor ostobának. Kit érdekel? Nem mások elismerését hajszoljuk. Nem akarunk mindenkinek megfelelni, hiszen az lehetetlen. Önmagunknak szeretnénk bizonyítani. Hogy többek vagyunk két lábon járó egonál és hajlandóak vagyunk elfogadni, hogy néha hülyének fognak nézni minket, de ezt nem bánjuk, mert ekkor tudjuk, hogy tanulunk és fejlődünk.


II. Egy idézet mástól

A filozófus és a modern közgazdaság-tudomány atyja, Adam Smith a jellemről:

“Két különböző jellemet mutattunk be példánkban: Az egyik a büszke becsvágy és a hivalkodó kapzsiság; a másik a szerény mérsékletesség és a páratlan igazságosság. Két különböző modellt, két különböző képet láthattunk és csak rajtunk múlik, melyikre formáljuk a jellemünket és viselkedésünket. Az egyik tarka, színes és csillogó, a másik visszafogott és kifinomultan szépséges.”


III. Egy kérdés neked

Melyik jellemem mellett döntök általában?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Steven Pressfield: A művészet háborúja

Egy egyszerű, rövid és lényegre törő könyv, ami szembesít minket, hogy miért halogatunk mindent az életben. Megnevezi az ellenállásnak becézett démonunkat és rávilágit, hogy milyen formában mutatkozik meg a hétköznapok során. Azok a tevékenységek, amikről azt hittük, hogy segítik a célunk elérését, nagy részük igazából csak hátráltatja azt, ezáltal tovább halogatjuk a teendőinket. Egy igazi inspiráló olvasmány. Mindenkinek ajánlom, aki nehezen tudja rávenni magát valami nagyobb projekt elvégzésére.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?