Jelenről és szabadságról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Mindenkitől azt halljuk, hogy “élj a jelenben!” Persze mondani bárki mondhatja, de mi most azért vagyunk itt, hogy meg is értsük. A múlt elmúlt, változtathatatlan. A jövő előttünk áll, ezért bizonytalan. Viktor Frankl beszélt arról, hogy az inger és az ingerre adott válaszunk között van egy pillanat. Na ez a jelen. Minden egyes pillanat, amiben meghozzuk a döntésünket, az a jelen. Az, hogy a jelenben mi történik, tőlünk függ.

Az emberek szabadok akarnak lenni, de nekik a szabadság azt jelenti, hogy ne kelljen dolgozniuk, független legyenek, rengeteg pénzzel és azt csinálhassanak, amit csak akarnak. De az igazi szabadság, az mindig a jelenben van. Az igazi szabadság, mindig az elménkben van. Mert ezt az egyet tudjuk minden körülménytől eltekintve, teljes egészében irányítani. Azt, hogy mit reagálunk a jelenben. Ez a mi szabadságunk.


II. Egy idézet mástól

A Római Birodalom egykori császára és a sztoicizmus egyik meghatározó alakja, Marcus Aurelius:

“Még ha háromezer vagy harmincezer évig élnél is, mégis gondold meg, hogy senki nem veszíthet el más életet, csak amit él, és nem élhet mást, csak amit elveszít. Egyre megy hát a leghosszabb és a legrövidebb élet. Mert a jelen mindenki számára egyre megy, tehát az is egyre megy, amit elveszíthetünk; így az elmúlt élet csak röpke pillanatnak bizonyul. Hiszen sem a múltat, sem a jövőt el nem veszíthetjük. Hogyan is vehetné el valaki tőlünk azt, ami nem is a mienk? Tehát két körülményt vegyünk mindig figyelembe: először, hogy minden öröktől fogva azonos formában ismétlődik, s nem számít, hogy valaki száz, kétszáz évig, vagy beláthatatlan ideig szemléli ugyanazokat a jelenségeket; másodszor, hogy a leghosszabb és legrövidebb életre rendelt is ugyanannyit veszít. Mert csak a jelen pillanattól fosztható meg, csak ez az övé, s amije az embernek nincs, azt el nem veszítheti.”

Forrás: Elmélkedések


III. Egy kérdés neked

Sok időt töltök fejben a múltban? Milyen tanulságokat tudok levonni ezekből?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Mark Manson: Egy kis remény egy elbszott világban*

Egy kis ízelítő a filozófiába és mind az individuál pszichológiába, mind pedig a szociológiába. Ezek a szavak ne rettentsenek el, a könyv hétköznapi példákon keresztül mutatja be az egyes jelenségeket, melyek bennünk játszódnak le. Szerintem egy nagyszerű ugródeszka ez, hogy jobban megértsük az elménk működését, a vágyakozást és a reménykedést.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?