Irányításról és tudatosságról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Képesek vagyunk olyan dolgokon stresszelni és aggodalmaskodni, amikre abszolút nincs kihatásunk. Azt hisszük, hogy mindent tudunk irányítani a környezetünkben. Nehezünkre esik beismerni azt, hogy ez valójában nincs így. Az egyetlen dolog, amit irányítani tudunk az nem más, mint az elménk. Azaz, amik rajtunk múlnak:

  • Az érzéseink
  • Az érzelmeink
  • A kreativitásunk
  • A hozzáállásunk
  • A nézőpontunk
  • A vágyaink
  • A döntéseink
  • Az eltökéltségünk

Minden egyéb nem rajtunk múlik. A külső eseményeknek pusztán megfigyelői vagyunk, viszont ezen eseményekre adott válaszaink a mi játszóterünk. Egyedül az elménkben játszhatunk a mi szabályaink szerint.


II. Egy idézet mástól

“Bizonyos dolgok tőlünk függenek, más dolgok nem. Tőlünk függ, hogy miként vélekedünk, mire van késztetésünk, mire törekszünk, mit hárítunk, egyszóval mindaz, ami a mi dolgunk. Nem tőlünk függ a testünk, a vagyonunk, a hírnevünk, a tisztségeink, egyszóval mindaz, ami nem a mi dolgunk. És mindaz, ami tőlünk függ, természettől fogva szabad, akadályozhatatlan, korlátozhatatlan, ami pedig nem, az gyenge, szolgai, akadályozható, tőlünk idegen.”
– Epiktétosz: Kézikönyvecske, I.


III. Egy kérdés neked

Csak egy kérdést kell feltennünk magunknak.

Olyat szeretnék irányítani, amire nincs kihatásom, vagy olyat, amire van?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Ryan Holiday – Az akadály maga az út

Hogyan tekintsünk az élet nehézségeire lehetőségként arra, hogy fejlődjünk. Miként formálhatjuk a problémákat az előnyeinkre. Ryan Holiday nagyszerűen szemlélteti velünk a sztoikus felfogásával megvilágított élet lehetőségeit, hogy miként éljünk tudatosabban.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?