Időről és mulandóságról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

A mai napon lettem 22 éves. Ahogy visszatekintek erre az évre rengeteg minden történt. Nem csak körülöttem változtak meg a dolgok, hanem bennem is, és remélem, hogy tartalmaimat olvasva bennetek is elindultak bizonyos folyamatok. Megkérdőjeleztétek magatokat. Átgondoltátok azt, amit eddig helyesnek vagy fontosnak hittetek, hogy valóban úgy vannak-e.

Érdekes dolog az idő múlása. Annyira egyszerűnek és hétköznapinak tűnik, hogy könnyedén megfeledkezünk róla: egyszer számunkra el fog fogyni. Mennyi halogatás, mennyi semmittevés, mennyi ébren töltött alvajárás. Ez az az élet, amit elképzeltünk magunknak?

Memento mori – emlékezz, hogy meg fogsz halni.

Nyugalom, nem megyünk el a sötét témák irányába. Miért elmélkedek azon, hogy egyszer el fog múlni az időm? Mert ilyenkor egy teljesen más szemszögből tekintek a hétköznapokra. Tudom, hogy az időm véges. Éppen ezért:

  • Nem pazarlom feleslegesnek tűnő dolgokra.
  • Sokkal megfontoltabban választom meg, mivel szeretném tölteni az időmet.

Ha csak véges időnk van itt, miért nem töltjük el úgy, olyan tevékenységekkel, olyan emberek között, akikkel jól érezzük magunkat?

Ne felejtsd el. Ez a legértékesebb és abszolút pótolhatatlan erőforrásod: az időd.


II. Egy idézet mástól

Lucius Annaeus Seneca római sztoikus filozófus, drámaíró és államférfi, az unokaöccsének küldött levelében, az idő nem megfelelő kihasználásáról:

“Hidd el, hogy úgy van, ahogy írom: időnk egy részét nyíltan elrabolják, más részét ellopják tőlünk, harmadik része észrevétlenül elfolyik: Mégis az a legcsúnyább időveszteség, amely hanyagságunk eredménye. S ha valóban meg akarod gondolni a dolgot, életünk legnagyobb része úgy telik el, hogy rosszul cselekszünk, nagy része úgy, hogy semmit sem csinálunk, szinte egész életünk pedig úgy, hogy mást csinálunk, mint amit kellene.”

Forrás: Erkölcsi levelek I. 1.


III. Egy kérdés neked

Mik azok a tevékenységek, amik inkább leszívják az energiámat, mint feltöltenek? Mit tudok tenni, hogy ne érezzem így?


IV. Bónusz tartalom

Élet naptár

Ti, mint feliratkozók elsőként értesültök az újdonságokról. Szeretném, hogy olyan tartalmakat kapjatok, amik miatt megéri nektek itt maradni. Úgyhogy, ajándékként megkapjátok tőlem az Élet naptárat.

Egy karika, egy hetet jelent. Mikor kézzel foghatóan előttünk van, hogy mégis mennyi idő telt már el az életünkből, és mennyi van még hátra, akkor valóban elgondolkozunk. Mit szeretnénk kihozni az életből?


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?