Hozzáállásról és lehetőségről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Mikor Elon Musk az oroszokkal tárgyalt, hogy űrhajót vegyen tőlük, feszült volt a hang a teremben. Sokadik tárgyalás volt már ez és úgy nézett ki, hogy az oroszok vagy nem veszik komolyan Musk-ot, vagy minden pénzét le akarják nyúlni. Mikor az utolsó ajánlatot is visszautasították, Musk kiviharzott a teremből és a két kollégájával egyenesen a repülőtérre mentek. Egy szót nem szóltak egymáshoz az elkeseredettségük miatt. A repülőn Musk a két kollégája előtti sorban ült. Ők csak annyit láttak, hogy nagyon gépel valamit a laptopján, mígnem egyszer csak hátrafordult és azt mondta: “Srácok, szerintem meg tudjuk építeni a rakétát mi is.” Azt hitték, hogy szegény kezd megőrülni, mire hátraadta a gépét és folytatta: “Nem, komolyan beszélek. Itt a táblázatom.”

Ki mondta, hogy létezik olyan, mint egy kilátástalan helyzet? Mi mondjuk magunknak. Egy helyzet csak akkor válik veszetté és kudarccá, ha mi hagyjuk neki. Minden nehézség, minden akadály, minden, ami úgy néz ki, hogy csak ellene van a mi tervünknek, igazából nem több, mint egy megoldandó probléma. Ahogy Ryan Holiday mondta, minden akadályban ott van a lehetőség, hogy javítsunk önmagunkon. A fenti kis történet a SpaceX űrkutatási vállalat úgymond történelme, amely nap, mint nap forradalmasítja az űrutazást.

Ezek fényében cselekedjünk legközelebb, mikor egy helyzetet kilátástalannak vélünk. Nem a helyzet a nehézség, hanem a hozzáállásunk.


II. Egy idézet mástól

Neurológus és pszichiáter Viktor Frankl egyik elmesélt története a lehetőségekről:

“Egyszer egy fekete férfit életfogytiglani kényszermunkára ítéltek, és az Ördög-szigetre deportáltak. Amikor a Leviathan Gőzhajó a nyílt tengeren volt, tűz ütött ki rajta. Ebben a szorongató helyzetben a foglyot megszabadították bilincseitől, és ő is részt vett a mentésben. Tíz ember életét mentette meg, amelyért később kegyelmet kapott. Felmerül a kérdés: ha ezt a férfit a berakodás előtt, a marseille-i kikötő rakpartján valaki megkérdezte volna, hogy további életének van-e még valamilyen értelme – valószínűleg a fejét csóválta volna: mi is várna még rá. Azonban közülünk senki sem tudja, mi vár még rá, milyen felejthetetlen pillanat, milyen egyedülálló lehetőség valamilyen rendkívüli tett végrehajtására […] .”

Forrás: Az élet értelméről


III. Egy kérdés neked

Milyen lehetőséget látok ebben a nehézségben?


IV. Bónusz tartalom

Film

Mennyit ér egy élet?

A szeptember 11-i terrortámadások után a biztosítók is nagy nehézséggel szembesültek: hogyan fizessék ki az áldozatok családjait. Azaz, el kellett dönteniük, hogy mennyit ér egy ember élete. A film végigkísér minket mind a morális és erkölcsi kérdéseken és az érzelmi hullámvasutakon, ami ezen kérdés megválaszolásával jár. Az eheti üzenetünkre visszacsatolva: az ügyvédek sem adták fel az első akadálynál, hanem folytatták a munkát.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?