Hibákról és körülményekről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Olykor annyira kétségbeesetten akarunk változtatni a körülöttünk lévő dolgokon. Mikor valamit nem sikerül véghez vinnünk, nem sikerül befejeznünk vagy nem tudunk helyt állni a szerepünkben, a munkában. Ezeknek az okát a körülményeknek tulajdonítjuk. “Nem volt elég idő.” “Ez a feladat lehetetlen!” “Ha figyeltél volna rám nem így állnánk.”

Biztos, hogy ezek jelentik a probléma forrását? Vagy a “kudarc” forrását? Teljesen meg vagyunk győződve arról, hogy mindent beleadtunk, mielőtt a határidő szűkösségét hibáztatnánk? Biztos megvizsgáltunk minden lehetőséget, mielőtt lehetetlennek nyilvánítanánk valamit? Egyértelműen és követhetően elmagyaráztunk mindent a társunknak, mielőtt őt vádolnánk a fennálló probléma miatt?

A körülményeket mindig aduásznak tekintjük, mikor a felelősséget kell áthárítani. Hiszen rengeteg dolog van, ami közbejöhet, nem? Viszont, mikor ilyen kifogásokkal áltatjuk magunkat, akkor feltör az az érzés. Az érzés, hogy tudjuk, nincs igazunk. Hogy tisztában vagyunk vele, nem tettünk meg mindent. De mindezek ellenére a könnyebb utat választjuk. Hárítunk, mást okolunk és hibáztatunk.

A könnyebb út nem mindig jelenti a jobbat is. Van, hogy szenvednünk kell a saját hibáink és ostobaságaink miatt. Hiába próbáljuk kerülni ezeket a helyzeteket, elvégre mindig az elszenvedett pillanatok vágnak minket pofán ránk szólva, hogy “most figyelj, mert tanítani szeretnék neked valamit.”

A tanulság pedig az lesz, hogy ráeszmélünk, a hiba bennünk van. Már csak ki kell javítani.


II. Egy idézet mástól

Lucius Annaeus Seneca római sztoikus filozófus, drámaíró és államférfi, az unokaöccsének küldött levelében, a körülmények hibáztatásáról:

“S mégis remélem: te már úgy élsz, hogy tudni fogom, mit csinálsz, bárhol leszel is. Mert mi egyebet csinálnál, mint hogy mindennap jobbá teszed magad, mindennap elejtesz valamit gyarlóságaidból, s belátod, hogy a te hibád az, amit a körülményeknek tulajdonítasz! Bizonyos hibákat ugyanis a helynek s az alkalomnak rovunk fel. Ám a hibád, akárhová mehetsz, követni fog.”

Forrás: Erkölcsi levelek 50.1


III. Egy kérdés neked

A körülményeket okolom előbb, vagy magamban keresem a megoldást?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Ashlee Vance: Elon Musk és a fantasztikus jövő feltalálása

Egy meglehetősen inspiráló olvasmány a lehetőségekről, az akadályokról és azok legyőzéséről. Elon Musk életének jelentősebb pillanatait, eseményeit bemutatva bepillantást nyerhetünk a multimilliárdos innovátor küzdelmeibe, mélypontjaiba, sikereibe és életmentalitásába. Ha kell egy kis kezdőlökés az alkotáshoz, akkor az ez a könyv kell, hogy legyen.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?