Gondolkodásról és jelenről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Az elmúlt hetekben figyelmes lettem valamire magammal kapcsolatosan: folyton agyalok. Mikor leülök olvasni két oldal után az elmém más fele van. Mikor főzök, máson jár az eszem. Mikor kikapcsolhatnék, és pihenhetnék — nem tudok, mert folyton jár az eszem valamin.

Érdekes, hogy az iskolákban milyen jól megtanítanak minket gondolkozni. De arra senki nem tanít meg, hogyan ne gondolkozzunk. Pedig szerintem az utóbbi is van legalább olyan fontos — ha nem fontosabb —, mint az előző. A túlzott gondolkodás, a túl sok agyalás nem csak mentálisan fáraszt le minket, de képes számos lehetőségtől is megfosztani. Hiszen a sok fontolgatással felmerülnek a kételyek is, amik végső soron — elnyomó többségben — győzedelmeskedni fognak.

De akkor hogyan ne gondolkozzunk? Az egyetlen dolog, ami nekem bevált, az a meditáció. De nem csak önmagában. Aktívan kell alkalmaznunk a meditatív felfogást a hétköznapokban, hogy visszatereljük a figyelmünket a jelenre. Ha olvasás közben kalandozunk el, mondjuk, hogy “most olvasok”, ha főzés közben akkor, hogy “most főzök”, mikor kikapcsolhatnánk akkor pedig, hogy “most pihenek.” Az ilyen kis mantráknak elképesztő erejük van.


II. Egy idézet mástól

Eckhart Tolle, író és spirituális tanító a jelenlétről:

“Amint észreveszed, hogy nem vagy jelen, máris jelen vagy. Valahányszor képes vagy megfigyelni az elmédet, már ki is léptél annak csapdájából.”

Forrás: A most hatalma


III. Egy kérdés neked

Ha valaki holnap átvenné az irányítást az életem felett, mi lenne az első káros szokás, amitől megszabadulna?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Mogi Ken: Az Ikigai kis könyve

Elképesztő, hogy milyen sokat tanulhatunk más kultúrák szokásaiból. A japánból eredő ikigai fogalma, az ő szemükben a boldogság és a hosszú élet kulcsa. Az ikigai egy gondolkodásmód, amely képes megváltoztatni az életünket. Ez pedig megmutatkozik a japánok rekordszámba menően hosszú élettartamában és tudatosságában, valamint az ország szépségében. Ez az élettapasztalattal és bölcsességgel teli könyv végigvezet bennünket a teljes és egészséges élet útján az ikigai szemszögéből.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?