Folytonos zajról és önmegfigyelésről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Érdekes, hogy mennyire nem tudjuk elviselni a csendet, vagy a nyugalmat. Amint van pár perc vagy pár óra kitöltetlen időnk, azonnal mindenféle ingerrel próbáljuk elterelni a figyelmünket. Bekapcsoljuk a TV-t, vagy indítunk valamilyen zenét, mert túl szokatlan és kellemetlen a csend. Ha nincs mit tennünk elővesszük a telefonunkat vagy bekapcsoljuk a gépünket, elterelve ezzel a figyelmünket önmagunkról. Egyszerűen nem foglalkozunk azzal, ami bennünk zajlik. Nem foglalkozunk az érzéseinkkel. A sok inger közepette pedig fittyet hányunk az időre, hiszen ezekkel a tevékenységekkel azt szeretnénk, hogy minél hamarabb teljen el az a kitöltetlen idő, és lehetőleg úgy, hogy ne halljuk meg a saját gondolatainkat. Hiszen akkor foglalkozni kéne velük.


II. Egy idézet mástól

Konrad Lorenz, a modern viselkedéstan megalapítója, 1972-ben, az önmegfigyelésről:

“A mai ember [a feszült lelkiállapota mellett], paradox módon, állandóan keresi a zajt, amire nincs más magyarázat, mint hogy valami mást el akar nyomni vele. Egy erdei sétánkon feleségemmel váratlanul táskarádió közeledő hangjára figyeltünk fel. A rádió egy 16 éves […] magányos biciklista csomagtartóján volt. Feleségem meg is jegyezte: “Fél, hogy meghallja a madárdalt!” Azt hiszem attól félt, hogy akár pillanatra is szembesül önmagával.”

Forrás: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne


III. Egy kérdés neked

Mivel próbálom gyakran elterelni a saját figyelmem?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Konrad Lorenz: A civilizált emberiség nyolc halálos bűne

Sokan pislognak rám, hogy miért szeretem az ókori filozófiát. Egyszerű. Mert szembesít azzal, hogy minden megváltozhat körülöttünk, az emberi problémák akkor is ugyanazok maradnak. De elég, ha csak 50 évre tekintünk vissza, mikor ez a kis értekezés íródott, amiben szó esik (1) a túlnépesedésről; (2) az élettér pusztulásáról; (3) arról, hogyan futunk versenyt önmagunkkal; (4) az érzelmek fagyhaláláról; (5) a genetikai összeomlásról; (6) a tradíciók lerombolásáról; (7) a dogmák erejéről; (8) és az atomfegyverkezésről. Egy érdekes fejtágító, melyben a mai kor problémái ugyanúgy fellelhetőek.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?