Filozófiáról és önmagunk alakításáról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Mikor egy ember tanácsot kért az ókori filozófus Epiktétosztól (55-135), hogyan érhetné el, hogy a testvére ne nehezteljen rá, ő a következőt felelte:

“A filozófia nem foglalkozik azzal, hogy olyan problémákat oldjon meg, amelyek magán az emberen kívül esnek. Ha ezt tenné, olyasmire vállalkozna, ami kívül esik azon az anyagon, amely az ő sajátos tárgya. Ahogy az ács anyaga a fa, a szobrászé a bronz, úgy az életvezetés művészetének anyaga az egyes ember saját élete.”

Miért nem azt mondta, amit hallani akartam? Miért nem azt tette, amit vártam tőle? Miért nem viselkedik mindenki úgy, ahogyan szerintem kéne? Megpróbálhatunk megváltoztatni másokat. De ezzel csak egy baj van — erre nem vagyunk képesek. Választanunk kell: vagy másokat szeretnénk befolyásolni és megváltoztatni (ami nem tőlünk függ); vagy megváltoztatjuk önmagunkat (ami tőlünk függ.)

Ahelyett, hogy azt kívánnák bárcsak máshogy viselkednének az emberek, miért nem fejlesztünk a toleranciánkon?

Ahelyett, hogy azt várnánk, mindenki nekünk kedvezően hozzon döntést, miért nem csökkentünk az elvárásainkon?

Mások élete egy ismeretlen anyag. A saját életünk egy ismert, és formázható. Legyünk hát a saját életünk szobrászai, ne másoké.


II. Egy idézet mástól

Az amerikai filozófus, Costica Bradatan a filozófia lényegéről:

“[…] bölcselkedni annyit tesz, hogy alakítjuk magunkat,” és “az önkép kialakításának útjára indulunk. A filozófus úgy tekint saját énjére, mint egy megoldandó feladatra, melynek sikeres befejezésével ő maga valósul meg.”

Forrás: A hős filozófus


III. Egy kérdés neked

Ki az, akire a legtöbbet panaszkodok?

Valóban ő a szenvedésem okozója, vagy az én felfogásom az ő viselkedéséről?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Ryan Holiday: Az egyensúly a kulcs

Ryan Holiday a sztoicizmus mellett a buddhista filozófia gondolatkörére támaszkodva vezet rá bennünket, hogy az előrejutásban épp a lelassulás képessége válhat titkos fegyverünkké. Napjainkban el vagyunk halmozva ingerekkel, teendőkkel. Állandó versenyhelyzetben, stresszben és a média információs zajában telnek a hétköznapok. Képesek lehetünk egy helyben maradni, miközben zakatol körülöttük az élet? Hogyan zabolázhatjuk meg a temperamentumunkat, hogy semmi ne zökkentsen ki bennünket, miközben a munkára és a döntésekre összpontosítunk? A mozdulatlanság egy különös állapot, amely nem a cselekvés puszta hiánya, hanem az önuralom előfeltétele.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?