Fejlődésről és példamutatásról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

A fejlődés érzete könnyen be tud minket csapni. Elolvasunk egy könyvet, megnézünk egy motivációs, inspiráló videót, meghallgatunk egy előadást vagy egy jó podcastet és egyből fellelkesedve, tettre készen érezzük magunkat. Azt érezzük, hogy kaptunk valami új, hasznos információt. De nem számít, hány könyvet olvasunk el, hány videót nézünk meg vagy hány előadást hallgatunk végig. Az egész nem ér semmit. Mert mégis mivel vagyunk előrébb, ha nem ültetjük be azokat az életünkbe?

Ez a válaszfal a tényleges fejlődés és annak érzete között. Beszélhetünk nagyszerű ötletekről és megfelelő életvitelről, de ezekkel nem leszünk előrébb. Ugyanott fogunk állni, egyhelyben azt gondolva, hogy mekkora utat tettünk meg. De az az út valójában csak egyhelyben lépegetés volt.

Nem az a lényeg, hogy fejben érezzük a fejlődést. A lényeg, hogy az életvitelünket, a jellemünket alakítva úgy fejlődjünk, hogy azt ne kelljen másoknak mondanunk. Hiszen, ha tényleg változunk és fejlődünk, azt mások anélkül is észreveszik, hogy dicsekedénk arról. Lao-ce mondta meg a leglényegretörőbben több, mint 2500 éve: “Akik tudják, nem mondják. Akik mondják, nem tudják.”


II. Egy idézet mástól

Az író és filozófus Alan Watts gondolata az illúziókról és önmagunk hitegetéséről:

“Az az ember, aki állandóan gondolkozik, csak a gondolataira tud gondolni, ezért elveszíti kapcsolatát a valósággal, és az illúziók világában él tovább.

Gondolatok alatt kifejezetten a koponyán belüli fecsegést értem – a szavak állandó és kényszeres ismétlését, a számolást és a számítást.

Nem azt mondom, hogy a gondolkodás rossz; mint minden más, mértékkel hasznos, jó cseléd, de rossz gazda.

És minden úgynevezett civilizált nép egyre őrültebbé és önpusztítóbbá válik, mert a túlzott gondolkodás miatt elvesztette a kapcsolatot a valósággal. Ez azt jelenti, hogy összekeverjük a jeleket, szavakat, számokat, szimbólumokat és az ötleteket a való világgal.

Legtöbbünknek inkább pénze lenne, mint kézzelfogható vagyona. És a nagyszerű alkalmakat valahogy önmagunk rontjuk el, ha csak meg nem örökítjük azokat.”

Forrás: The Art of Meditation


III. Egy kérdés neked

Csak a beszélek arról, hogy mit hogyan kéne csinálni,
vagy a tetteimmel mutatok példát másoknak?


IV. Bónusz tartalom

PDF

5 kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mivel ti mind feliratkoztatok erre a hírlevélre, nem maradhattok ki az újdonságokból. A legfrissebb PDF-emet ezért innen, egy kattintással le is tölthetik, hogy elolvassátok.

“A legfontosabb kérdéseket olykor pont önmagunktól felejtjük el megkérdezni. Ezek azok a kérdések, amik segítenek minket, hogy jobban navigáljunk az életben. Mondanám, hogy reflektálás, de igazából annyira nem. Nekem ezek mind inkább ráeszmélős kérdések voltak. Olyanok, amik után rájöttem, hogy amit eddig gondoltam valamiről, az teljesen téves volt. Nem is ragoznám a szót, hiszen olvasnivaló akad bőven.”

Kattints a PDF címére, hogy letöltsd. Kellemes olvasást! ?


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?