Értékekről és érzésekről

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Boldog Februárt! Megérkeztünk az érzelmek és a szenvedélyek hónapjába. Így arra gondoltam, miért ne beszéljünk egy kicsit az értékekről. Hogy miért? Mert az értékeinktől függ, hogyan éljük meg a mindennapjainkat. Tőlük függ, hogy mit tekintünk jónak vagy rossznak, sikernek vagy kudarcnak, fejlődésnek vagy megbotlásnak.

De még mindig úgy tűnik, hogy az értékeknek semmi közük az érzelmekhez, vagy az érzésekhez. Mégis, bármi történik az életünkben, mindenhez azonnal egy érzést csatolunk.

A párunk nem azt adta nekünk Valentin-napra, amit vártunk volna. Csalódottak leszünk.

Úgy érezzük, mintha nem kedvelne senki, mert nem dicsérnek meg minket. Magányosak leszünk.

Akkor jutunk ide, mikor az értékeink nincsenek a helyükön. A párunk nem olvashat a gondolatainkban. Nem találhatja ki mindig, hogy mire gondolunk. “De hát annyi jelet küldtem neki!” Bevált? Nem. Akkor mondd ki hangosan!

Ha előbbre való az értékelés értéke, mint a vágyak beteljesüléséé, akkor nem számít mit kapunk ajándékba. Az se számít, hogy kapunk-e valamit. Hiszen ekkor a partner puszta létezéséért is hálásak vagyunk.

Akkor leszünk magányosak és megtörtek, ha önbecsülésünket olyan értékektől tesszük függővé, mint a megfelelni másoknak, vagy minél több like, vagy hírnév, esetleg mások általi elismerés.

A jó értékek közvetlenek, azaz csak tőlünk függenek.

A rossz értékek közvetettek, tehát másoktól függenek.

Így válasszuk meg a saját értékeinket. És töröljük ki azokat, amik nem tőlünk függenek.


II. Egy idézet mástól

A New Skete Ortodox Szerzetesi Közösség az értékek és a boldogság közötti kapcsolatról:

“A gazdagság, hírnév és tehetség önmagában nem elég a boldogsághoz. Ha nem közvetítenek valódi értékeket, akkor csak még jobban kiemelik életünk szegénységét és rabságát.”


III. Egy kérdés neked

Mit tekintek sikernek és kudarcnak?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Heather Morris: Történetek a reményről

Az auschwitzi tetováló és a Cilka utazása regények szerzője egy új fajta könyvvel próbálkozott. Azt meséli el benne, hogyan írta meg a nagy sikerű regényeit azáltal, hogy meghallgatott másokat. Elmondja milyen ereje van a történeteknek és mennyivel többet ismernénk közülük, ha képesek lennénk nem csak mindig magunkról beszélni, de figyelmesen meghallgatni másokat.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?