Elég a halogatásból – 2 perces szabály

Göblyös G. István · PRODUKTIVITÁS

Gondolom szinte mindenkinek ismerős az érzés, mikor meg kéne ejtenünk egy telefonhívást, megírni egy e-mailt vagy egyszerűen csak elvégezni valamit amiről tudjuk, hogy el kell, de inkább odatoljuk a többi teendő közé mondván, hogy “Még van idő.”

Spoiler veszély: nincs idő.

“A halogatás a legjobb út, hogy a kis problémákból nagyok szülessenek.” – On Sai

A produktivitás legnagyobb ellensége

Mindenki szeretne produktív lenne. Szeretnénk hatékonynak érezni magunkat, több mindent kihúzni a feladatlistáról és úgy érezni, hogy tartalmasan telt a napunk.

Viszont nem mindegy, hogy produktívak vagyunk, vagy csak annak érezzük magunkat.

A legtöbb ember azt mondja, hogy “Elfoglalt vagyok.” Csak sokan nem veszik észre, hogy az elfoglaltság önmagában nem egyenlő a produktivitással. Attól, hogy úgy érezzük rengeteg dolgunk van, még nem tudunk több feladatot elvégezni. Sőt, csak rosszabb lesz a hatékonyságunk ekkor.

De most ne a nagy képet, hanem a kisebbet nézzük. Mi az oka annak, hogy halogatunk? Nem tudjuk rávenni magunkat? Nincs hozzá kedvünk? Lustának érezzük magunkat és kényelmesebb csak pihenni?

A probléma a halogatással az, hogy legtöbbet olyan teendőkkel csináljuk, amikről úgy gondoljuk, hogy nem nagy feladatok, ezért elég később megcsinálni.

Ami igazából csak azt fogja eredményezni, hogy ott fogunk ülni a teendőink hosszú listája előtt, amiket pár perc alatt el tudtunk volna végezni akkor, amikor felírtuk azokat. De ehelyett elhalasztottuk az összeset és most ott tornyosulnak előttünk, mi pedig kétségbe vagyunk esve, hogy ennyi mindent nem lehet megcsinálni.

A szabály, ami segít

Miután teljesen besokalltam a teendőim láttán (mert természetesen velem pontosan ez történt), ideje volt egy kis kutakodásnak. Ekkor találkoztam a 2-perces szabállyal.

Ami egészen egyszerű. Ha meg tudod csinálni az adott teendőt 2 perc alatt, akkor csináld meg azonnal. Miután már egy jó ideje alkalmazom ezt, szeretném megmutatni, hogy nálam ez hogy szokott lezajlani:

Felírom a teendőm, majd felteszem magamnak a kérdést:

Meg tudom csinálni ezt 2 perc alatt?

A válasz lehetőségek:

  • Igen, meg. → megcsinálom,
  • Nem tudom, talán. → ez azt jelenti, hogy meg tudom csinálni, de nincs kedvem, tehát → megcsinálom,
  • Biztos, hogy nem. → csak ennél a válaszomnál teszem át egy későbbi időpontra egy emlékeztetővel időzítve, mivel ismerem magam és biztosan kimenne a fejemből.

Igazából, mindegy mi a válasz, körülbeül 2 percet el fogok tölteni a teendővel így is, úgy is, mivel vagy megcsinálom, vagy beleírom a naptáramba, olyan időpontba, mikor tudom, hogy több időm lesz rá.

Működik-e?

Abszolút! Legalábbis nekem. Viszont csak akkor jövünk rá, hogy beválik-e nekünk, ha kipróbáljuk. Gondoltam jó irányadó lehet, ha már egy kész folyamatot tárok fel, amiről valljuk be, nem egy eget rengető dolog. Mégis sokkal produktívabbnak érzem magam, mióta ezt használom. De annak még jobban örülök, hogy nincs több oldalnyi teendőlista előttem.

Így bátran tudom ajánlani mindenkinek, hogy próbálja ki ezt az egyszerű szabályt. Ha csak addig jutunk el, hogy egy teendőt ki tudunk húzni a listánkról, már az is siker.