Egyedüllétről és magányról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Olyan könnyedén tör fel bennünk a magány érzete, mikor több időt vagyunk egyedül. A kedvünk egyre inkább mélyrepülésbe kezd és lehangoltak leszünk. A több ezeréves emberi történelmünk során csak az elmúlt 20 évben értük el azt a szintet, hogy nem függünk másoktól. Hogy nem kell mindig közösségben lennünk a túlélésünk miatt. De a környezetünk hiába változott meg ilyen hirtelen, az elménk még nem lépte meg az evolúció következő szintjét.

Kevés időt töltünk el a saját társaságunkban. Inkább kerüljük az ilyen alkalmakat és megpróbáljuk elterelni a figyelmünket, vagy kétségbeesetten valami baráti programot szervezni, nehogy egyedül kelljen lennünk.

Mert félünk.

Félünk, hogy feltörnek a gondolataink.

Az érzéseink.

Azok, amiket el szeretnénk nyomni. Amiket ki szeretnénk törölni. De ezt nem tudjuk megtenni.

Meg kell tanulnunk, hogyan kell egyedül lennünk. Meg kell tanulnunk figyelemmel követni a saját gondolatainkat, érzéseinket. Visszafejteni azokat, hogy honnan jöttek és miért jelentek meg.

Hiszen, ha sikerül megállapítanunk ezek forrását, akkor sokkal jobb dolgot tudunk tenni, minthogy kitörölnénk azokat: elfogadjuk őket.

Nem tudunk megszabadulni az érzéseinktől, egyedül a kapcsolatunkat tudjuk megváltoztatni velük. Ehhez pedig figyelemmel kell követnünk a belső világunkat is, nem csak a külsőt.


II. Egy idézet mástól

Amerikai író Steven Pressfield a közösségről és egyedüllétről:

“Ezek nem könnyű kérdések: Ki vagyok én? Miért vagyok itt? Azért nem könnyűek, mert az ember nem úgy van bekötve, hogy egyedülálló emberként működjön. Mindig törzsekben, csoportokban éltünk. A pszichénk a több millió éves vadászó-gyűjtögető evolúciós múltunk által van programozva. Tudjuk, mi a nemzet; tudjuk, hogy kerülhetünk be egy bandába, egy törzsbe, egy közösségbe. Egyedül azt nem tudjuk, hogyan legyünk egyedül. Nem tudjuk, hogy legyünk szabad egyének.”

Forrás: A művészet háborúja


III. Egy kérdés neked

Rendszeresen elnyomom az érzéseimet, vagy megkeresem azok okait?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Ryder Carroll: A Bullet Journal módszer

Ki mondta, hogy csak telefonon vagy gépen lehet vezetni az életünk teendőit? A Bullet Journal módszer egyszerű, letisztul és egyértelmű eszközöket biztosít nekünk arra, hogy gatyába rázzuk az életünket mindössze egyetlen füzettel. Nem csak a taktikákat ismerteti velünk a szerző, hanem azok miértjeit is. Ugyanis az egész rendszer egy dolog köré épült: a tudatos életvitel.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?