Egy jó életről és irányításról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Ahhoz, hogy igazán jó életet éljünk nem kell sok mindent észben tartanunk. Valójában egyetlen dologra kell figyelnünk. Hiszen ez az egy, amit teljes mértékeben, mindentől függetlenül mi irányítunk — hogy mit reagálunk a történésekre.

Szabálytalanul elédvágtak az úton. Mit reagálsz? Káromkodsz és rádudálsz, vagy azt mondod, biztos siet valahova, majd nyugodtan vezetsz tovább?

Valaki felemelt hangon vitázni kezd veled egy értelmetlen dolgon. Te is vitába szállsz? Hagyod, hogy az egód győzzön, vagy higgadtan kezeled a helyzetet?

A párod nem takarította ki a házat mire hazaértél. Jól megmondod neki a magadét, hogy milyen figyelmetlen, vagy megkérdezed, hogy kitakarítotok-e gyorsan együtt?

Meg kell értenünk, hogy szinte minden olyan reakciónk, melyeket ösztönösen, indulatból és ego-vezérelten hozunk, felbolygatja a lelki világunkat és a nyugalmunkat. Pedig mindössze csak egy dologra kell figyelnünk, hogy ez ne történjen meg. Ez a mi óriási hatalmunk az életben, amitől semmi és senki nem foszthat meg bennünket — a döntés szabadsága, hogy mit reagálunk mindenre.


II. Egy idézet mástól

A görög sztoikus filozófus Epiktétosz arról, hogy mit tudunk irányítani és mit nem:

“Bizonyos dolgok tőlünk függenek, más dolgok meg nem. Tőlünk függ, hogy miként vélekedünk, mire van késztetésünk, mire törekszünk, mit hárítunk, egyszóval mindaz, ami a mi dolgunk. Nem tőlünk függ a testünk, a vagyonunk, a hírnevünk, a tisztségeink, egyszóval mindaz, ami nem a mi dolgunk.”

Forrás: Kézikönyvecske 1.1


III. Egy kérdés neked

Arra koncentrálok, amit tudok irányítani?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

William B. Irvine: Útmutató a jó élethez

A könyv az ókori sztoicizmus filozófia tanításait fogalmazza át úgy, hogy azok beleilleszkedjenek a mai világba.

“A könyv három mondatban

  • A sztoikus filozófia meglátásai és tanácsai a mai életünkre is meglepően jól alkalmazhatók.
  • A sztoikusok pszichológiai technikákkal törekedtek többek között a békesség elérésére és az aggodalom minimalizálására.
  • Az elégedettség abból ered, hogy megbecsülöd azt, ami máris a tiéd.”

Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?