Célokról és az év lezárásáról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Eljutottunk az idei év utolsó Két Perc Keddjéig. Tartalmas év volt az idei. A világban sok minden történt, akárcsak velünk — és bennünk. Viszont most egy új időszak jön.

Érdekes, hogy mindig az új évet tekintettük a gyökeres változások kezdetének. A célkitűzések, az újévi fogadalmak kiindulópontjának. Eldöntjük, hogy miket szeretnénk elérni, csak azért, hogy azok nagy része pusztán egy gondolat maradjon. De mi lenne, ha nem mindig célokat tűznénk ki? Mi lenne, ha a fejlődésre nem egy elérendő végcélként tekintenénk, hanem folyamatként?

“Idén fitt és egészséges leszek” helyett “Idén azon fogok dolgozni, hogy fitt és egészséges legyek.”

“Idén pozitív leszek és nem fogok panaszkodni” helyett “Idén azon leszek, hogy pozitívabb legyek és kevesebbet panaszkodjak.”

A fejlődés nem egy végcél. Sosem volt az. Amíg ebben a hitben élünk, nem fogunk megelégedni magunkkal. A fejlődés egy folyamat. Amint ezt észrevesszük, minden megváltozik.


II. Egy idézet mástól

Kanadai költő és író, Margaret Atwood arról, hogyan legyünk olyanok, mint a víz:

“A víz nem áll ellen. A víz áramlik. Ha vízbe dugod a kezed, csak finom simogatást érzel. A víz nem szilárd fal, nem állít meg. De a víz mindig eljut oda, ahová akar, és semmi nem állhat az útjába. A víz türelmes. A csepegő víz kiváj egy követ. Emlékezz erre, gyermekem. Ne feledd, hogy félig víz vagy. Ha nem tudsz átjutni egy akadályon, kerüld meg. A víz ezt teszi.”

Forrás: The Penelopiad


III. Egy kérdés neked

Hogyan jellemezném 2021-et egy mondatban?

Kezdem én: Az év, mikor elkezdett oszlani a mentális köd a fejemben, irányt mutatva nekem.


IV. Bónusz tartalom

A legjobb könyvek, amiket 2021-ben olvastam

Az idén viszonylag sok könyv fordult meg a kezemben. Voltak köztük lebilincselők és unalmasak, szórakoztatók és szárazok. Ezért itt igyekeztem csak azokat kiválasztani, amik a legnagyobb hatással voltak rám az évben. Amiket mindenkinek ajánlanék, ha egy beszélgetés ilyen téma felé kanyarodna.

Olvasd el a bejegyzést itt.


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?