Állandóságról és változásról

I. Egy ötlet, vagy elmélkedés tőlem

Ez a könnyebbik út. Ott maradni, ahol vagyunk. Nem változtatni, hanem beletörődni. Szerintünk nem kell szenvedés a fejlődéshez? A változáshoz? Konkrétan a szerves része annak.

Kétségbeesetten akarjuk megismerni magunkat, de ez soha nem fog teljesen megtörténni. Mert az életben egyetlen állandó dolog van: a változás.

Változnak a körülmények, változnak az élmények, változnak a tapasztalatok, változnak a történetek, amiket azok köré építünk, és végső soron mi magunk is folyton változunk.

Ettől a változástól pedig vagy félünk, vagy kihasználjuk. Kiélvezzük. Nyomon követjük.

A legtöbben megpróbálunk ellenállni a változásoknak, még akkor is, ha tudjuk, jobbat ígér, mint a jelenlegi helyzetünk. De a változás akkor is jönni fog. Ha elfogadjuk az életnek ezt az egyszerű valóját, hogy minden változáshoz alkalmazkodnunk akkor előnyre teszünk szert.

Mert a legtöbbet fogjuk kihozni mindből.


II. Egy idézet mástól

A Római Birodalom egykori császára és a sztoicizmus egyik meghatározó alakja, Marcus Aurelius gondolata a változásról**:**

“Fél valaki a változástól? Pedig létrejöhet-e valami változás nélkül, van-e a közös természet számára valami, ami kedvesebb és megszokottabb nála? Tudsz-e fürdeni, ha a tüzelőfa el nem változik, tudsz-e táplálkozni, ha az ételek el nem változnak, általában történhetik-e valami hasznos változás nélkül? Nem látod-e, hogy a magad elváltozása hasonló dolog, és ugyancsak szükségszerű velejárója a közös természet rendjének?”

Forrás: Elmélkedések VII. 18.


III. Egy kérdés neked

Mi akadályoz a fejlődésben?


IV. Bónusz tartalom

Könyv:

Lao-ce: Tao te King – Az Út és Erény könyve

Imádom az ilyen rövid könyveket. Nem azért mert rövid, hanem mert nagyon át kell rágni ezeket, mire megértjük az egészet. A filozófiai taoizmus megalapozójának tartott Lao-ce tömör összegzése ez a taoizmus szerinti élet tanításairól. Rendkívül agymozgató és elgondolkodtató olvasmány.

“Nem áll a fénybe,
ezért fényes,
magát nem hirdeti,
ezért híres,
magát nem dicséri,
ezért dicső,
magát nem kinálja,
ezért vezető.
Nem indul küzdelembe,
ezért senki se győz felette.”


Küldd el annak ezt az üzenetet, akinek szerinted szüksége van rá.

Minden jót a következő hétig,

Göblyös G. István

“Út a tudatosság felé”


Ha tetszik ez a tartalom, akkor tetszeni fog a Két Perc Kedd hírlevelem is, ahol minden kedden küldök a feliratkozóknak 1 elmélkedést, 1 idézetet, 1 kérdést és egy bónusz tartalmat.

Iratkozz fel

És kapsz egy ajándék PDF-et:
5 Kérdés, amik mindent megváltoztattak

Mi a véleményed erről?